Grupa
Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
Tracey Lawson
W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole
Recenzje książek kulinarnych

W samym sercu Włoch, u podnóży gór Aurunci leży miasteczko Campodimele. Ludzie żyją tam dłużej niż gdzie indziej, średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Brytyjska dziennikarka Tracey Lawson postanowiła bliżej przyjrzeć się temu szczególnemu miejscu. Chciała sprawdzić, co kryje się w tamtejszym klimacie, stylu życia, ziemi, powietrzu i jedzeniu.

Jaka jest miejscowa dieta, która zapewnia tak piękną długość życia, sprawia, że ludzie zachowują tam witalność i radość do późnego wieku. Opisała swoją przygodę  z tym miejscem, nie szczędząc szczegółów kulinarnych. Powstała książka obyczajowo- socjologiczno-antropologiczna, a jednocześnie niezwykle smakowita.

 

To prosta opowieść o prostym świecie, w którym liczą się jeszcze wartości, relacje międzyludzkie i pyszne jedzenie.

 

Tracey nie idealizuje życia w tym małym miasteczku położonym między Rzymem a Neapolem. Pokazuje ciężką pracę, trudne warunki życia i niewyszukane wymagania. Ale pokazuje też cudowną stabilność życia, pewność przyrody, zmian pór roku, dostosowanie się do naturalnego rytmu.

 

Rzeczy niby oczywiste, a tak trudne do zastosowania. Życie zgodne ze słońce i księżycem, rolniczy kalendarz i religijne święta. Wiadomo, co przyniesie kolejny dzień. Rzecz obca kulturom współczesnym, a tak potrzebna, by żyć w zgodzie ze sobą. O tym właśnie jest ta opowieść.

 

Pomiędzy opowieściami przepisy. Całe mnóstwo przepisów. Podzielone na miesiące. W sumie ponad sto. A jakież zróżnicowanie! Oliwki z ziarnami dzikiego kopru, lasagne z mieloną cielęciną, placek z ricottą i cynamonem, sałatka z młodych karczochów, zupa z szalotek z jajkiem, smażone cukinie z parmezanem, konfitura z kwaśnych wiśni, zupa z fasolą i makaronem, duszone słodkie papryki, focaccia nadziewana figami i mozzarellą, gnocchi z ragu, kalafior z w cieście z parmezanu –  a to tylko po jednym daniu z każdego miesiąca. Naprawdę jest w czym wybierać. Idealna pozycja dla osób, które lubią gotować w pewnym naturalnym rytmie, w zgodzie z przyrodą i czasem. Może i my odkryjemy dla nas długie życie.

Tracey Lawson, W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ