Grupa
Carla Bardi, Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
Carla Bardi
Oliwa - Historia. Zdrowie. Smak.
Recenzje książek kulinarnych

    Sam tytuł sugeruje, jakiego rodzaju jest to książka. Traktuje o oliwie - podstawowym składniku większości dań włoskich, podstawie włoskiej kuchni i włoskiego sposobu życia.

    Czytając tę książkę nie sposób oprzeć się wrażeniu, że bez oliwy nie istniałyby prawdziwe Włochy.

    Autorka cofa się w czasie, kiedy to w basenie Morza Śródziemnego uczono się tłoczyć oliwę z oliwek, które w stanie surowym są niejadalne. Uważane były za święte owoce, a oliwa wykorzystywana do religijnych rytuałów. Ale nie tylko. Wykorzystywano ją również do ceów medyczych, jako kosmetyk, służyła do produkcji pachnideł oraz jako paliwo do lamp. I oczywiście w kuchni. Rzymianie zużywali jej ogromne ilości.

    Takie i wiele innych ciekawostek przeczytamy w tej niedużej książeczce. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, zachęca do zainteresowania się tym jakże wartościowym produktem.

    Ale autorka nie ogranicza się tylko do przekazania historii. Opisuje również sposób pozyskiwania surowca i tłoczenia oliwy, jej rodzaje, walory, sposób przeróbki i przechowywania. Szczegółowo opisuje jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Po czym przechodzi do części praktycznej czyli przepisów na różne smakowe oliwy, sosy, dania obiadowe i przekąski, w których obowiązkowo wykorzystuje się właśnie ten rodzaj szlachetnego tłuszczu.

     Mamy więc okazję w jednym miejscu znaleźć przepisy na podstawowe sosy i dipy, które w wielu potrawach występują, np. pesto w różnych wariantach, dipy, majonez. A także wiele potraw z wykorzystaniem oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Extra vergine.

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ