Grupa
Mascarpone
Kremowy król
Mascarpone
Produkty włoskie

Mascarpone jest śmietankowy i tłusty, dlatego doskonale radzi sobie jako dodatek do sosów i zup. Nie należy z nim przesadzać, bo podnosi kaloryczność potraw, ale trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez niego.

Jest głównym bohaterem najsłynniejszego włoskiego deseru - tiramisu.

 

Powstaje w procesie zakwaszania śmietanki z mleka krowiego lub bawolego, o zawartości 30 proc. tłuszczu. Śmietankę podgrzewa się do temperatury stu stopni, następnie dodaje się sok z cytryny, biały ocet winny lub inny składnik zakwaszający. To sprawia, że śmietanka się ścina, masę odsącza się i pakuje.

 

Jest doskonały do zaprawiania gorących zup i sposób. Nie warzy się, nadaje kremowej gładkości. Łyżka mascarpone dodana do makaronu sprawia, że całość staje się bardziej spójna, zwarta i kremowa. Mascarpone uszlachetnia nawet bardzo proste sosy, sprawia, że zamieniają się w kremowe cuda.

 

Można go także podawać na słodko, jako składnik kremów z żółtkami, likierami, owocami.  

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ