Grupa
Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię
Giulia Scarpaleggia
Kocham Toskanię
Recenzje książek kulinarnych

Książka ma podtytuł „Kolory, smaki i zapachy” i kryje się w tym właściwie wszystko, co najważniejsze w tej książce i w tej kuchni.

 

To uczta dla oczu ze względu na piękne zdjęcia - potraw, włoskich pejzaży, składników kulinarnych, ludzi, zwierząt, małych sklepów i wytwórni. Pięknie sfotografowane, wydrukowane na prostym, niebłyszczącym papierze nie przypomina tak popularnych dzisiaj „luksusowych kulinarnych albumów”, to raczej piękna graficznie opowieść o Toskanii od kuchni..

 

Potrawom towarzyszą rozmaite informacje o Toskanii i jej kulinarnej kulturze, które razem tworzą ciepłą i bardzo rzetelną porcję wiedzy o tym niezwykłym regionie.

 

A przepisy rozwijaja przed czytelnikami cała gamę toskańskich smaków. Układ dość klasyczny, acz ułożony autorsko i z troską o różnorodność. Wśród przekąsek na przykład babeczki z bobem, salami i pecorino, crostoni z lardo lub jarmużem, sałatka z grillowanym pecorino i wiosennymi warzywami. W pierwszych daniach tagliatelle z ragu z królika, naleśniki po florencku, ravioli nadzieniem pomidorowym, risotto z borowikami. Dania drugie to na przykład pulpeciki z wątróbki, królik w winie i ziołach, schab pieczony z jabłkami, dorsz po florencku. Wśród dań z warzywami wymieńmy choćby omlet z karczochami, bakłażan nadziewany mięsem czy suflet szpinakowy. Nie mogło też zabraknąć słodyczy, a tu dusza aż się uśmiecha na widok przepisów na herbatniki z oliwą i orzeszkami piniowymi, fritelle św. Józefa, schiacciatę z rodzynkami czy cantuccini z mąki kasztanowej.

 

Książka jest pięknie przygotowana, a przy tym tak opowiedziana, że trudno nie wierzyć w jej autentyczną toskańskość.

 

Już samo przeglądanie sprawia, że każdy kto choć trochę lubi ten region, zaczyna tęsknić za kolejnym pobytem wśród cyprysów i gajów oliwnych.

 

Warto mieć tę książkę blisko siebie nie tylko w długie zimowe wieczory, ale zawsze wtedy, gdy najdzie ochota na coś bardzo włoskiego.

Giulia Scarpaleggia, Kocham Toskanię

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ