Grupa
SEKRETY KUCHNI
Sardynia to region bardzo odrębny, nie tylko zresztą kulinarnie.
Trudno zliczyć wszystkie warzywa, jakie pojawiają się na apulijskich stołach.
Lokalna kuchnia kryje w sobie przede wszystkim sycące, a przy tym tanie potrawy.
Valle d’Aosta to dość specyficzne miejsce na włoskiej mapie. Chwilami trudno uwierzyć, że to wciąż Włochy.
Są tu malownicze wzgórza, gęste lasy i bezpośredni dostęp do morza. Nic dziwnego, że i tutejsza kuchnia może zaspokoić rozmaite gusta.
Ten region to tak naprawdę dwa regiony w jednym, stąd kuchnia tej części Włoch nie jest zbyt jednorodna.
W kuchni tego regionu można odnaleźć sporo wpływów francuskich, a to sprawia, że jest ona chwilami bardziej wyrafinowana niż w innych włoskich regionach.
Kuchnia liguryjska jest zróżnicowana i bez wątpienia interesująca smakowo, choć mało kto ją kojarzy.
Region ma bogatą historię, ale nie należał do bogatych, więc dominowała raczej typowa cucina povera.
Rządzi oczywiście kosmopolityczny Mediolan, jednak na prowincji również można świetnie zjeść.
Spotykają się tu elementy kultury włoskiej, greckiej i arabskiej, afrykańskie słońce wypala wszystko wokół.
Bardzo mało wiemy o tutejszej kuchni, a ona pełna jest ciekawych smaków, na co wpływ miała bogata historia tego miasta.
Neapolitańska radość życia i pasja, tu nawet jedzenie jest pełne namiętności.
Kalabria to esencja włoskiego Południa, a w kalabryjskiej kuchni nie brak smaków nasyconych i porywających.
Kuchnia tego regionu jest prosta, pełna smaków i aromatów, nieco surowa, ale zaskakująco pełna wszelkiego dobra.
Umbria, ta niepozorna sąsiadka Toskanii, wydaje się chwilami nieco zapomniana, niedoceniana. A szkoda...
Choć w Lacjum znajduje się stolica kraju Rzym, to lokalna kuchnia wcale nie dominuje nad innymi kuchniami Włoch.
Ten region słynie z dobrej kuchni, choć w przypadku Włoch trudno byłoby wskazać region, który ma kuchnię niewartą uwagi.