Grupa
Annie Hawes, Extra Virgin
Annie Hawes
Extra Virgin
Recenzje książek kulinarnych

       Książka ta jest jedną z wielu opowiadających o fascynacji jakiegoś obcokrajowca Włochami, kulturą włoską i włoską kuchnią. Warto jednak sięgnąć po tę pozycję, ponieważ możemy w niej odnaleźć świadectwo autentycznego wrastania w obcy kraj, obcą kulturę; bez ozdóbek, wybielania swoich błędów i pomyłek.

 

       Autorka zamieszkuje miejscowość położoną niedaleko wybrzeża, której mieszkańcy mają w pogardzie mieszkańców nadmorskiego odpowiednika swojej miejscowości. Skuszona ceną, kupuje dom w gaju oliwnym, poza wsią, bez elektryczności, z wysychającą okresowo studnią i trudnym dojazdem. Powoli adaptuje się do warunków jakże różnych od jej rodzinnego kraju - Anglii. Zachwyca się ciepłym klimatem, bogactwem i hojnością natury, obfitością stołu. Stale zadziwia ją wiele miejscowych zwyczajów. Ale uczy się wszystkiego, co potrzebne aby tu żyć i stać się częścią tego kawałka ziemi. Jak sama przyznaje, jest to biedna ziemia, często na utrzymanie wraca zarabiać do Anglii, ale nie oddałaby tego swojego kawałka na wzgórzu za nic. Żyjąc w tym miejscu odkrywa, że żyjąc w zgodzie z naturą, można czerpać z jej odnawialnych zasobów, uczy się wykorzystywać wszystkie dary jakie ona daje.

 

 

 

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ