Grupa
Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
Sophie Braimbridge
„Kuchnia włoska”
Recenzje książek kulinarnych

Zwykle bardzo ostrożnie podchodzę do książek o kuchni włoskiej, których autorzy nie są Włochami. Pewnie ich krzywdzę, ale wydaje mi się, że pewną włoską radość gotowania wysysa się z mlekiem włoskiej mammy i gotujący Giovanni czy Francesco jest dla mnie bardziej autentyczny niż John lub Frank. Są jednak autorzy, którzy potrafią o kuchni włoskiej opowiadać ciekawie i rzetelnie, nawet jeśli nie dorastali na włoskiej prowincji.

 

Sophie Braimbridge jest szefową kuchni i prezenterką, uczennicą braci Roux. Przygotowała książkę solidną i kompletną niczym podręcznik gotowania dla początkujących wielbicieli kuchni włoskiej. Paradoksalnie jednak odnajdą się w niej również ci, których kompetencje kulinarne są całkiem wysokie, jest tu bowiem cała moc oryginalnych przepisów, prostych acz wyrafinowanych dań, które trzeba przygotować i zjeść, by mieć pełny ogląda włoskiej kuchni.

 

Książka została ułożona według klasycznego schematu włoskiej kuchni - od antipasti po dolci i caffe. Na zakończenie jeszcze króciutki przewodnik po alkoholach i słownik z najistotniejszymi pojęciami w kuchni włoskiej, np. al dente, passata, bottarga czy mezzaluna. W każdej z głównych części najpierw prezentacja głównych produktów ­- ryb, warzyw, mięs itd. Potem poradnik dotyczący podstawowych czynności - sprawiania ryb, krojenia drobiu, wyrabiania ciasta itd. A następnie zestaw klasycznych przepisów. Co jest w tej książce szczególnie cenne, to dodatkowa wiedza podawana na marginesach i przekładkach. Dotyczy produktów, sposobu ich kupowania i przygotowywania, kuchni regionalnej.

 

W sumie na 250 stronach w rozmaitej, ciekawe formie zaprezentowano nie tylko konkretne dania, ale też moc informacji na temat włoskiej kuchni. Kucharskie przygotowanie i doświadczenie autorki daje pewność, że zawartość tej książki jest wiarygodna i można jej zaufać. Warto też wspomnieć o zdjęciach, które jak zwykle w tego typu książkach przedstawiają włoskie potrawy, a także - co zdarza się niezmiernie rzadko - bardzo często pokazują też poszczególne etapy pracy w kuchni, szczególnie na etapie przygotowań, sprawiania warzyw czy mięs. Pokazują tę część kuchennej pracy, która jest pomijana milczeniem, a wielu osobom sprawia wiele kłopotu.

 

Krótko mówiąc, porządna dawka wiedzy o włoskiej kuchni. I całkiem spory zestaw przepisów, z których każdy wyczaruje swój własny włoski obiad dla przyjaciół. 

Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”
Sophie Braimbridge „Kuchnia włoska”

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ