Grupa
Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
Miriano Baldacci
Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania
Recenzje książek kulinarnych

Ta książka jest przede wszystkim bardzo ładna i estetyczna. Wydana na eleganckim, grubym papierze, z marmurkowym poddrukiem od samego początku sprawia wrażenie lektury dla wybranych. Potem pojawiają się ilustracje. I to kolejne miłe zaskoczenie. W książce bowiem kulinarne rysunki przeplatają się z toskańskimi zdjęciami. Widać, że w ich opracowaniu brał udział Photoshop, są przekolorowane, oprawione niczym obrazki na ścianie, chwilami aż nienaturalne. O ile jednak taka maniera może drażnić w albumach, o tyle tutaj, w świecie doznań zmysłowych, nie tylko nie razi, ale wręcz podkręca smak. Jest w tym trochę kiczu, ale radosnego, zabawnego i nie w dawce, która boli. Ktoś dobrze wyczuł proporcje i nie przekroczono granicy dobrego smaku. Lojalnie jednak trzeba uprzedzić, że nie każdemu ten typ książki kucharskiej będzie odpowiadać. Sięgną po nią raczej wielbiciele klimatów w stylu retro niż poszukiwacze rozwiązań w stylu fusion.

 

„Kuchnię Miriano” rozpoczyna krótka opowieść o samym Miriano, mającym ścisłe związki z Polską kucharzu, który pochodzi z Livorno, gdzie kształcił się i zdobywał kulinarną biegłość. Specjalizuje się w rybach i mięsach, ale jak na prawdziwego Włocha przystało dobrze czuje się i w makaronach, i w deserach. Dlatego przygotowana przez niego książka kucharska rozpoczyna się od primi piatti, a kończy na rozmaitych włoskich słodkościach. Po przepisach jeszcze dość wyczerpujący wykład na temat win toskańskich.

 

Wybór potraw bardzo sympatyczny. Nie dość, że dań dużo, to jeszcze zestaw tak skomponowany, by można było poznać potężną porcję włoskiej klasyki. Co szczególnie cenne, Miriano zna polskie realia i od czasu do czasu zwraca uwagę na to, jak można w polskich warunkach poradzić sobie z wykonaniem jakiejś potrawy, jeśli w polskich warunkach mogą się pojawić trudności ze zdobyciem niektórych składników. Ważne jest też, że autor nie jest gotującym dziennikarzem, ale prawdziwym kucharzem, który świetnie zna się na swoim fachu i po wielokroć uchyla rąbka tajemnicy, dzieląc się przepisami, opowiadając o tym, jak najlepiej je przygotować.

 

Wśród ponad stu przepisów są takie włoskie przeboje jak: spaghetti alla carbonara i bucatini all’amatriciana, zupa z farro i minestrone, gnocchi z gorgonzolą i peperonata, tiramisu, zabaione, cantuccini, a nawet panettone, choć dzisiaj nawet Włoszki zwykle kupują to ciasto gotowe w ulubionych cukierniach. Miriano proponuje przepisy bardzo łatwe i nieco trudniejsze, szybkie i wymagające sporo cierpliwości. Krótko mówiąc, każdy znajdzie tu coś dla siebie. 

Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”
Miriano Baldacci „Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania”

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ