Grupa
222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla
Akademia Barilla
222 łatwe przepisy kuchni włoskiej
Recenzje książek kulinarnych

Wiarygodność przepisów umieszczonych w tej książce potwierdza renoma Akademii Barilla, która od dekady wspiera miłośników włoskiej kuchni, dba o standardy włoskich restauracji, uczy gotowania zgodnego z duchem Italii. 222 przepisy i autorytet Akademii stanowią wystarczającą rekomendację, by sięgnąć po tę pozycję. Dodajmy, bardzo estetyczną, miła dla oka i interesującą dla żołądka.

 

Każda potrawa zajmuje w książce dwie strony – na jednej jest przepis, na drugiej piękne zdjęcie.  Fotografie są mocną stroną tego wydawnictwa. Profesjonalne, nowoczesne, nieco chłodne, wysmakowane w kolorach i sposobie prezentacji dań – wzbudzą sympatię osób, które lubią jeść, ale niekoniecznie uwodzi je swojski klimat rodem z wiejskiej chaty.  Przy wielu przepisach znajdują się dodatkowo króciutkie informacje: porady szefa kuchni, ciekawostki. Nie zajmują wiele miejsca, nie dominują, ale warto czasami do nich zajrzeć.

 

Rzecz jasna, w tego typu książce nie może zabraknąć włoskiej klasyki. Przy każdym daniu znajduje się informacja o regionie, z którego pochodzi danie, co doskonale kieruje nas w różne rejony Włoch, zaprasza w kulinarną podróż po półwyspie. Kiedy jednak uważniej przyjrzeć się przepisom, składnikom i połączeniom smaków, okaże się, że oprócz klasyki jest tu sporo nowoczesności, interesujących propozycji na bazie włoskiego sposobu myślenia, ale niekoniecznie w nierozerwalnym uścisku z włoskim kanonem. To współczesna kuchnia włoska, poszukująca, otwarta na wyzwania, radosna i pełna kolorów.

 

Zaskakująco duży wybór dań z warzyw sprawia, że po książkę sięgnąć mogą nawet osoby preferujące bardzo zdrowy styl życia. Na szczęście ci mniej fit również znajdą tu coś dla siebie. Wybór jest niemały i smakowity, by wspomnieć choćby kilka dań: przegrzebki po wenecku, caponata z makrelą, krab po triesteńsku, caprese ze smażonymi warzywami i tymiankiem, fettucine z kiełbasą i porami, knedle tyrolskie w rosole, zupa z karczochów i boczku, zupa z kopry włoskiego, pieczony schab po toskańsku z grzybami, fasolą i oliwą czy też duszona wołowina w barolo.  Po prostu trzeba spróbować!

222 łatwe przepisy kuchni włoskiej, Akademia Barilla

OCEŃ WPIS

4.5
liczba głosów: 4
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ