Grupa
Kuchnia Ligurii
Liguria
Kuchnia z przebojami
Kuchnie regionalne

Kuchnia liguryjska jest zróżnicowana i bez wątpienia interesująca smakowo, choć mało kto ją kojarzy. W turystycznych miejscowościach regionu królują potrawy ogólno włoskie i międzynarodowe. A przecież to właśnie Ligurii zawdzięczamy słynne pesto alla genovese, czyli zielony sos z bazylii i oliwy z dodatkiem tartego parmezanu, czosnku i orzeszków piniowych. Genovese, czyli genueński, od Genui, stolicy regionu.

Czasami wystarczy jeden taki specjał, by region przeszedł do włoskiej historii kulinarnej, a przecież to nie jedyna rzecz obecna w miejscowej kuchni.

 

Liguryjczycy nie mają łatwego życia, ukształtowanie terenu jest bowiem w ich miejscu życia dość trudne. Z jednej strony poszarpane, często niedostępne wybrzeże, z drugiej – małe pola uprawne, na których trudno prowadzić masową uprawę rolną. Rolnictwo jest raczej rozdrobnione, co sprzyja wytwarzaniu bliskiemu naturze, ekologicznie.

 

Dominują warzywa, a wśród nich karczochy, szparagi, pory, pomidory, fasola, oliwki. Charakterystycznym daniem warzywnym Ligurii jest na przykład mesciua, gęsta potrawka z ciecierzycą, fasolą i gryką.

 

Im bliżej wybrzeża, tym więcej na miejscowych stołach ryb. Jada się tu tuńczyki, makrele, sardele, dorsza. Podczas podróży po warto spróbować zupy rybnej, znanej tam jako burrida.

 

Włoskim przebojem, którego korzeni należałoby szukać w Ligurii, jest słynna focaccia. Bezdrożdżowy placek chlebowy, który powstał ze względu na dość specyficzne warunki klimatyczne w tej części kraju, niesprzyjające wyrastaniu ciast drożdżowych. Ale focaccia to nie jedyny placek jadany w Ligurii.

Warto wspomnieć także farinate z mąki z ciecierzycy, ciappe z mąki z bobu czy testaieu z mąki kasztanowej.

 

A na koniec posiłku obowiązkowo jakieś dolce.  W Ligurii są to najczęściej niewielkie ciasteczka, zbliżone do biscotti, rozmaite torciki na bazie kruchego ciasta czy małe pierożki faszerowane ze słodkim farszem, np. z ricottą i kandyzowanymi owocami.

 

Całkiem dobry pomysł na zwieńczenie posiłku na malowniczym liguryjskim wybrzeżu.

 

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ