Grupa
Beth Elon, Smakując Toskanię
Beth Elon
Smakując Toskanię
Recenzje książek kulinarnych

Ta książka jest podobna do wielu innych książek z tej kategorii, a jednocześnie nieco inna. Podobna, bo odtwarza współczesny model podróży kulinarnej, zaglądanie do prawdziwych domów i sprawdzanie, co jadają tubylcy. Podobna, bo autorka zakochała się w Toskanii i kupiła w niej dom, który na początku służył wakacyjnym pobytom, aż w końcu stał się domem na stałe.

 

Inna, bo autorka wędruje po Toskanii, odwiedza zapomniane małe miasteczka, a w nich szuka miejscowych restauracji, trattori, osterii. Miejsc, które tętnią kulinarnym życiem. Namawia właścicieli i kucharzy nie tylko do smakowitych opowieści, ale i do zdradzania niektórych swoich przepisów. A potem je publikuje. W efekcie otrzymujemy urozmaicony przewodnik po toskańskich miejscach kulinarnych i smakach, które proponują. Możnaa je sobie przed podróżą przetestować, aby nabrać ochoty na wizytę w jakimś konkretnym opisanym miejscu.

 

Nie brak w tej książce jakiś anonimowych, bliżej nieokreślonych włoskich kobiet - kucharek, przewodniczek, w których istnienie musimy po prostu uwierzyć. Ale są też miejsca, które sami możemy sprawdzić. Układ książki jest interesującym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika. Po zwiedzeniu jakiegoś miasteczka, poznaniu okolicznych legend i opowieści, zajrzeniu do prywatnych kuchni, przychodzi czas na miejscowe restauracje. Pojawia się bardzo konkretna informacja - nazwa, adres, godziny otwarcia, a nawet poziom cenowy. I przepisy. Jeden, dwa, czasami więcej. Autentyczne, potwierdzone nazwą miejsca, do którego zawsze można pojechać i sprawdzić. Niektóre proste, inne wykwintne, z gatunku tych, które jadamy tylko w restauracji. Teraz dostajemy przepis i od nas tylko zależy, czy zechcemy się z nim zmierzyć.

 

W sumie 110 przepisów, a wśród nich na przykład: mus z ricotty z krewetkami tygrysimi, pikantna marmolada z truskawek, kotlety wieprzowe z jabłkami, królik z koprem włoskim, ciasto ryżowo-cebulowe, fusilli w sosie marchewkowo-boczkowym. To na zachętę, resztę sprawdźcie sami.

 

Podtytuł tej opowieści brzmi: apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach. Wyruszcie po zakątkach Toskanii, z dala od znanych miast, turystycznych atrakcji, ale za to bardziej prawdziwie. 

Beth Elon, Smakując Toskanię

OCEŃ WPIS

5.0
liczba głosów: 0
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ