Grupa
Szynka San Daniele
San Daniele
Szlachetna szynka
Produkty włoskie

Prosciutto  di San Daniele to jeden z najbardziej znanych i cenionych produktów z regionu Friuli-Wenecja Giulia. Wzgórze San Daniele del Friuli znajduje się na przedwzgórzu alpejskim, w pobliżu rzeki Tagliamento. Spotyka się tu chłodne powietrze z północy z ciepłym powietrzem znad Adriatyku. Stąd rodzi się delikatny wiatr i odpowiednia wilgotność powietrza, co razem sprzyja dojrzewaniu mięsa. Nic dziwnego, że w takich warunkach może powstać jeden z najlepszych produktów mięsnych Włoch.

 

Świeże udźce wieprzowe poddawane są  rygorystycznej kontroli, aby spełniały najwyższe wymagania. Potem muszą jeszcze minimum dwanaście miesięcy dojrzewać, aby klimat, jakość mięsa i troska producentów mogły sprawić, że powstanie szynka, jakiej mało w świecie.

 

Ma on nawet swoje święto. Aria di festa, czyli cztery dni, podczas których na ulicach  miejscowości San Daniele  można próbować przysmaku. Dla smakoszy otwierają się wówczas również zakłady produkujące szynkę, można wówczas nie tylko próbować, ale też obejrzeć miejsca, w których powstaje.

 

Pyszna szynka właściwie nie wymaga towarzystwa. Jest jak solista, którego obecność organizuje całą ucztę. Można ewentualnie dołożyć włoski wiejski chleb, który uwydatni smak szybki. No i jeszcze dobre wino, ale tu nie da się podać byle czego. Świetna szynka wymaga świetnego wina, warto więc poszukać czegoś naprawdę szlachetnego. 

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ