Grupa
Zielony groszek z pancettą

Zielony groszek z pancettą

Składniki:
500 g wyłuskanego świeżego groszku lub opakowanie mrożonego
70 g pancetty lub boczku
1-2 ząbki czosnku
Szklanka wody
Sól, pieprz
20 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie.

 

Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać rozdrobniony czosnek: 1 dużą główkę lub dwie małe.

 

Podgrzewać razem około 2 minut, by boczek i czosnek połączyły się smakami, ale nie doszło do zesmażenia się czosnku na ciemno.

 

Groszek dodać do garnka z boczkiem i czosnkiem, dolać wody, przykryć i zostawić na małym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnując, by groszek zmiękł, ale nie rozgotował się.

 

Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

 

Od razu podawać.

 

Smacznego!

 

 

Tak przygotowany groszek z boczkiem jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład do kotletów pomidorowo-winnych

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Liguryjski sos o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Beata Pszczółka
Pyszny i uniwersalny
Jowita Grzeszczyk
Eksplozja smaku