Grupa
Sos do pizzy lub spaghetti

Sos do pizzy lub spaghetti

Składniki:
1 kg pomidorów obranych ze skórki
0,5 kg cebuli
2-3 czerwone papryki
0,5 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
8 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki cukru
2 przeciery pomidorowe w słoiczku - gęste i dobrej jakości
ok. 2 h
7
0

1. Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w kostkę.

2. Pomidory dusić w jednym garnku na połowie oleju; paprykę i cebulę w drugim garnku na drugiej części oleju aż do miękkości.

3. Połączyć warzywa i dodać cukier, nadal dusić.

4. Dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - już nie gotować!!!

5. Zmiksować całość i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i nie gotować!!!

6. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować słoiki 20 min.

 

Jest to pyszny aromatyczny sos, gotowy do użycia w każdej chwili. Ma on jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - ponieważ wszystko jest zmielone na gładką masę, dzieci - niejadki, nielubiące warzyw i wszelkich przypraw, nawet nie wiedzą, co jedzą. Cieszą się, bo dobre i już. Nie ma co wyprowadzać ich z błogiej nieświadomości...

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 7
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Jowita Grzeszczyk
Eksplozja smaku
Magdalena Tuła
Ciekawe połączenie makaronu, ryby i melona. Smak godny wypróbowania.
Beata Pszczółka
Inne oblicze ciecierzycy