Grupa
Sos do pizzy lub spaghetti

Sos do pizzy lub spaghetti

Składniki:
1 kg pomidorów obranych ze skórki
0,5 kg cebuli
2-3 czerwone papryki
0,5 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
8 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki cukru
2 przeciery pomidorowe w słoiczku - gęste i dobrej jakości
ok. 2 h
7
0

1. Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w kostkę.

2. Pomidory dusić w jednym garnku na połowie oleju; paprykę i cebulę w drugim garnku na drugiej części oleju aż do miękkości.

3. Połączyć warzywa i dodać cukier, nadal dusić.

4. Dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - już nie gotować!!!

5. Zmiksować całość i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i nie gotować!!!

6. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować słoiki 20 min.

 

Jest to pyszny aromatyczny sos, gotowy do użycia w każdej chwili. Ma on jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - ponieważ wszystko jest zmielone na gładką masę, dzieci - niejadki, nielubiące warzyw i wszelkich przypraw, nawet nie wiedzą, co jedzą. Cieszą się, bo dobre i już. Nie ma co wyprowadzać ich z błogiej nieświadomości...

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 7
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszny sos do przechowywania w słoikach. Daje możliwość szybkiego przyrządzenia pizzy lub spaghetti.
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Magdalena Tuła
Smakowita i łatwa przekąska do przegryzania przy lampce wina.