Grupa
Czerwone cebulki z fenkułem

Czerwone cebulki z fenkułem

Składniki:
Kilka malutkich czerwonych cebulek
Łyżka nasion fenkuła
Ocet balsamiczny
Oliwa, odrobina soli i pieprzu
1
0

Przygotowanie:

 

To danie przygotowuje się właściwie samo, a smakuje tak, że zanim się człowiek spostrzeże, cebulek już nie ma.

 

Wybieramy w sklepie jak najmniejsze czerwone cebulki. Im mniejsze, tym lepsze.

Obieramy i przecinamy je na połówki. Jeśli cebulki są większe, można je przeciąć na ćwiartki.

 

Do miseczki wlewamy trochę oliwy, octu balsamicznego, wkładamy cebulki, posypujemy je nasionami fenkułu. Odstawiamy na godzinę, żeby się przegryzły.

 

Potem przerzucamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut, uważając, by cebulki nie przywarły do dna.

 

Wyjmujemy, pozwalamy im ostygnąć. I jemy!

 

Cebulki są smaczne i na ciepło, i na zimno. Doskonałe jako mała przystaneczka lub jako towarzystwo do mięs lub sałat.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Aromatyczna pasta pomidorowa do prostych przekąsek.
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Jowita Grzeszczyk
Eksplozja smaku