Grupa
Tradycyjne calzone

Tradycyjne calzone

Składniki:
Ciasto:
220 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
20 dkg świeżych drożdży,
40 dkg mąki,
3 dkg oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli,

Nadzienie:
30 dkg sera mozarella,
40 dkg świeżych pomidorów pokrojonych na kawałki (lub z puszki),w miarę możliwości odsączone,
4 dkg oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli,
6 listków bazylii,
20 dkg mięsa mielonego (lub pokrojonej szynki gotowanej lub wędzonej)
2 godz.
1
0

1. Przygotować ciasto według przepisu, tak jak na pizzę (czyt. wcześniejsze wpisy).

2. Ciasto uformować w kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

3. Mozarellę osączyć i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami nadzienia.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i rozwałkować na cienki okrągły placek (grubości 0,5 cm) i średnicy około 25 cm.

5. Na połowę każdego placka nałożyć nadzienie, pozostawiając 2 cm od brzegu wolne. Przykryć drugą częścią placka i zlepić zwilżając wodą brzegi i dociskając je widelcem.

6. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec  ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 oC.

7. Podawać na ciepło.

 

Jak już wspomniałam, nadzienie można przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań, jak zresztą każdą pizzę.

Tradycyjne calzone
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Jakie to ładne. I dobre!
Bona Apetita! Blog kulinarny
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu, czyli w calzone.
Magdalena Tuła
Pyszne danie na obiad lub gorącą kolację dające możliwość kreatywnego przygotowania w zależności od upodobań i zawartości lodówki.
Magdalena Tuła
Troszkę inna pizza - z grzybami, mogą być przeróżne (leśne) nie tylko pieczarki.