Grupa
Calzone z dwoma farszami

Calzone z dwoma farszami

Składniki:
Farsz ze szpinakiem i twarogiem solankowym wędzonym
szpinak, ja użyłam mrożonego liściastego, ok 200 g
ząbek czosnku
ok. 100 g twarogu solankowego wędzonego (użyłam Jana)
łyżeczka oliwy
sól

2. Farsz z sosem pomidorowym i mielonym mięsem
150 g mielonego mięsa wieprzowego
pół cebuli
ząbek czosnku
puszka pomidorów
kulka mozzarelli
sól
łyżeczka chili w proszku
łyżeczka cukru

Ciasto:
400 g mąki pszennej typu 750
20 g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1
0

Przygotowanie

Ciasto:

 

Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy.

Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut.

Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką.

Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoić swoją objętość.

Ciasto dzielimy na 5-6 cześci.
Każdą musimy rozwałkować na cienki okrąg o średnicy ok 20 cm.
Na jedną stronę nakładamy farsz, zlepiamy pieroga (do pieroga z farszem mięsnym należy też dodac dwa plastry mozzarelli), pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maxa, na papierze do pieczenia około 8-10 minut.

 

Farsz ze szpinakiem:

Na oliwie lekko podgrzewamy posiekany czosnek, dodajemy zamrożony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do rozmrożenia, tak aby czosnek się nie przypalił. Lekko solimy, dodajemy ser, mieszamy i gotowe.

 

Farsz z mięsem i pomidorami:

Podmażamy  mięso bez tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę, po około 2 minutach mieszania wrzucamy zawartość puszki pomidorów, solimy, dodajemy chili i gotujemy, aż płyn wyparuje.

 

Bona Apetita!

 

 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

Calzone z dwoma farszami
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą
Majka Puchalska
Wyrafinowany i pełen smaku
Beata Pszczółka
Jakie to ładne. I dobre!
Bona Apetita! Blog kulinarny
Naleśniki po florencku