Grupa
Kurczak balsamiczny z gorgonzolą

Kurczak balsamiczny z gorgonzolą

Składniki:
1 pierś kurczaka
50 g sera gorgonzola (mniej więcej)
4 łyżki crema di aceto balsamico
oliwa
45 minut
2
0

Przygotowanie:

 

Przygotowanie tego kurczaka jest bardzo proste, choć wymaga trochę czasu.

Najpierw sprawiamy pierś kurczaka, pozbawiamy błon i ewentualnych resztek kości.

 

Do średniej wielkości miseczki wlewamy crema di aceto balsamico.

Jeśli nie mamy cremy, można na patelnię wlać aceto balsamico i dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odparować. Na patelni pozostanie slodkawa i bardziej gęsta wersja octu balsamicznego.

 

Włożyć pierś kurczaka do sosu i starannie obtoczyć, aby cały kurczak był otulony aromatyczny, ciemnym sosem.

Odstawiamy kurczaka do przegryzienia, najkrócej na godzinę, ale nie zaszkodzi nawet na całą noc.

 

Po wyjęciu kurczaka z zalewy, nacinamy pierś lekko ukośnie, tak aby zrobić szczeliny-kieszonki, ale nie przeciąć kurczaka.

 

Gorgonzolę kroimy na małe kawałki i wciskamy je w nacięcia w kurczaku.

 

Do naczynia żaroodpornego wlerwamy oliwę, wkładamy kurczaka nadzianego gorgonzolą i zostawiamy w piekarniku nie dłużej niż pół godziny (czas pieczenia zależy od wielkości piersi, ale nie wolno za długo, bo mięso wyschnie).

 

Wyjmujemy mięso, pozwalamy mu lekko ostygnąć i kroimy w plastry - poprzecznie tak, aby na plastrach widoczny był ślad gorgonzoli w kieszonkach.

 

Delikatne, lekko słodkawe, atrakcyjnie przyrumienione i z serową niespodzianką w środku. Warte spróbowania

Smacznego.

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i aromatu
Bona Apetita! Blog kulinarny
Naleśniki po florencku
Jowita Grzeszczyk
Wspomnienie włoskiej prowincji
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji