Grupa
Karkówka po włosku

Karkówka po włosku

Składniki:
1 gruby kotlet karkowy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
5 suszonych pomidorów
1 łyżka passaty pomidorowej (lub łyżeczka koncentratu)
1 łyżka oliwek zielonych
1 łyżka oliwek czarnych
Ser mascarpone
Sól, pieprz
30 minut
1
0

Przygotowanie

Mięso solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z obu stron. Kiedy z zewnątrz będzie już usmażone, wkładamy je na kwadrans do piekarnika, by doszło także w środku.

 

W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia smażymy drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dorzucamy po kolei pozostałe składniki: posiekany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki zielone pokrojone drobno i oliwki czarne w plasterkach. 

Dolewamy 2 łyżki wody i podduszamy chwilę pod przykryciem.

Potem odparowujemy wodę, dodajemy passatę pomidorową i mascarpone.

Całość powinna stać się lekko zaróżowiona, kremowa i pełna smaku.

 

Na talerzu układamy warstwę gęstego, kremowego sosu, a na niej gotowe mięso pokrojone w plastry. Do tego doskonale pasować będą ziemniaki puree, ewentualnie makaron z oliwą.

 

Urok tego dania polega na połączeniu wyrazistego smaku mięsa z łagodną elegancją włoskiego sosu, który karkówce dodaje subtelności i finezji.

 

Smacznego

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Południowy charakter
Magdalena Tuła
Ciekawy w smaku sos do ryżu z nutką oliwkowej goryczki.
Jowita Grzeszczyk
Pełne smaku i aromatu
Beata Pszczółka
Pożywne, sycące, pyszne