Grupa
Karkówka po włosku

Karkówka po włosku

Składniki:
1 gruby kotlet karkowy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
5 suszonych pomidorów
1 łyżka passaty pomidorowej (lub łyżeczka koncentratu)
1 łyżka oliwek zielonych
1 łyżka oliwek czarnych
Ser mascarpone
Sól, pieprz
30 minut
1
0

Przygotowanie

Mięso solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z obu stron. Kiedy z zewnątrz będzie już usmażone, wkładamy je na kwadrans do piekarnika, by doszło także w środku.

 

W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia smażymy drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dorzucamy po kolei pozostałe składniki: posiekany czosnek, drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki zielone pokrojone drobno i oliwki czarne w plasterkach. 

Dolewamy 2 łyżki wody i podduszamy chwilę pod przykryciem.

Potem odparowujemy wodę, dodajemy passatę pomidorową i mascarpone.

Całość powinna stać się lekko zaróżowiona, kremowa i pełna smaku.

 

Na talerzu układamy warstwę gęstego, kremowego sosu, a na niej gotowe mięso pokrojone w plastry. Do tego doskonale pasować będą ziemniaki puree, ewentualnie makaron z oliwą.

 

Urok tego dania polega na połączeniu wyrazistego smaku mięsa z łagodną elegancją włoskiego sosu, który karkówce dodaje subtelności i finezji.

 

Smacznego

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Doskonałe na mały głód
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Majka Puchalska
Zdrowe i smaczne
Magdalena Tuła
Pyszne danie na obiad lub gorącą kolację dające możliwość kreatywnego przygotowania w zależności od upodobań i zawartości lodówki.