Grupa
Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana

Składniki:
1 sznycel cielęcy
1-2 plastry prosciutto crudo
1-2 listki szałwii
łyżka masła
2 łyżki wina marsala
Sól, pieprz
30 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Sznycel rozbić lekko, położyć na nim jeden duży lub dwa mniejsze plastry szynki surowej oraz listki szałwi.

Każdy listek przypiąć wraz z szynką wykałaczką do sznycla, co ułatwi jego smażenie.

 

Na patelni roztopić masło, lekko podsmażyć sznycel z obu stron.

Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, dosmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż mięso dojdzie do siebie.

 

Mięso wyłożyć na talerz i polać go sosem maślano-winnym, który doskonale podkreśli wszystkie smaki tego dania.

Podawać z ziemniakami lub warzywami o niezbyt intensywnym aromacie, bo tu królem jest saltimbocca.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wspomnienie włoskiej prowincji
Majka Puchalska
Wyrafinowany i pełen smaku
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Claudia Ruscello
Zasługuje na dokładkę!