Saltimbocca alla romana
Składniki:
Przygotowanie:
Sznycel rozbić lekko, położyć na nim jeden duży lub dwa mniejsze plastry szynki surowej oraz listki szałwi.
Każdy listek przypiąć wraz z szynką wykałaczką do sznycla, co ułatwi jego smażenie.
Na patelni roztopić masło, lekko podsmażyć sznycel z obu stron.
Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, dosmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż mięso dojdzie do siebie.
Mięso wyłożyć na talerz i polać go sosem maślano-winnym, który doskonale podkreśli wszystkie smaki tego dania.
Podawać z ziemniakami lub warzywami o niezbyt intensywnym aromacie, bo tu królem jest saltimbocca.
Smacznego!
BRAK WPISÓW
DODAJ KOMENTARZ
PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.