Grupa
Mięso na sposób chłopski

Mięso na sposób chłopski

Składniki:
30 dag mięsa mielonego
30 dag pieczarek
Duża garść ugotowanego i obranego bobu
Duża garść ugotowanego groszku
1 cebula
Spory kieliszek wina Chianti
Oliwa, sól, pieprz
40 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Mięso mielone posolić, popieprzyć, wrzucić na patelnię na odrobinę oliwy.

Drewnianą łopatką podzielić je w trakcie smażenia na niezbyt drobne kawałki.

 

Po kilku minutach smażenia dodać pół kieliszka wina Chianti lub innego czerwonego wina o mocnym i wyrazistym charakterze.

Tu nie powinno być zbyt delikatnie.

Mięso wchłonie wino i nabierze bardziej intensywnego smaku.

 

Dorzucić posiekaną cebulę i niezbyt drobno pokrojone pieczarki.

Zamieszać, dodać resztę wina, przykryć.

 

Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, przyprawić, dodać bób i groszek.

 

Zostawić jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło i równomiernie ogrzało. Zdjąć z ognia.

 

Podawać do jedzenia z pieczonymi ziemniakami, ale równie dobrze będzie smakować z pajdą prawdziwego wiejskiego chleba.

 

Dobroć smaku!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pożywne danie główne z makaronem i mięsem drobiowym.
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Majka Puchalska
Sycące i bogate w smaku
Magdalena Tuła
Można powiedzieć - lasagne inaczej - ciekawie i pysznie...