Grupa
Risotto zielone

Risotto zielone

Składniki:
1 szkl. białego ryżu krótkoziarnistego,
3-4 szklanki wywaru z warzyw lub lekkiego bulionu,
50 dag szpinaku świeżego lub mrożonego,
1 duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
sok i skórka otarta z cytryny,
sól, pieprz
łyżka oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
ok. 45 m
1
0

1. Szpinak umyś i dusić pod przykryciem we własnym sosie przez 5-6 minut na niewielkim ogniu, przestudzić, posiekać lub zmiksować.

2. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać łyżkę masła i umyty i osączony ryż.

3. Stale mieszając, smażyć 4-5 min., wlać szklankę wywaru i gotować aż ryż wchłonie płyn - mieszając aby się nie przypalił.

4. Dodać szpinak, orzechy, oregano i pozostały wywar. Przykryć i gotować ok. 20 min.

5. Wymieszać z masłem, sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem; zostawić na 5-7 min. na niewielkim ogniu aby ryż doszedł.

 

Bardzo ważne jest aby ta pierwsza część wywaru została wchłonięta przez ryż w całości. Jeśli zbyt szybko dolejemy pozostały wywar - ryż nie ugotuje się, będzie lekko twardy i risotto nie będzie zbyt smaczne. Zasada ta ma zastosowanie do każdego rodzaju risotta, jako że przepis podstawowy jest niezmienny.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Gorące sycące danie pełne warzyw i aromatycznego parmezanu.
Beata Pszczółka
Południowy charakter
Magdalena Tuła
Czas na pizzę. Oto przepis na ciasto nr 1. Będzie więcej.
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.