Grupa
Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Składniki:
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
5 liści sałaty
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średnia cukinia
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta peperoncino
30 dag ryżu carnaroli
2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka masła
starty parmezan
ok.1h
1
0

1. Cebulę, paprykę i cukinię drobno pokroić. Sałatę porwać na kawałki - bez zgrubiałych części.

2. Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy oliwa zacznie bulgotać, dodać sałatę, a po chwili także pozostałe warzywa, szczyptę soli i peperoncino. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

3. Dodać ryż, dobrze wymieszać go z warzywami i gotować jeszcze 2 minuty.

4. Wlać część bulionu i kiedy ryż zacznie go wchłaniać, dodać jeszcze tyle płynu, by przykryć wszystkie składniki. Gotować od czasu do czasu mieszając.

5. Kiedy ryż wchłonie bulion, zdjąć garnek z kuchenki.

6. Dodać masło, delikatnie wymieszać i podawać z parmezanem.

 

 

 

Przepis z książki Beth Elon "Smakując Toskanię".

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Zaskakujący smak
Majka Puchalska
Wykwintne i proste
Beata Pszczółka
Sycące i pachnące lasem
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.