Grupa
Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Składniki:
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
5 liści sałaty
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średnia cukinia
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta peperoncino
30 dag ryżu carnaroli
2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka masła
starty parmezan
ok.1h
1
0

1. Cebulę, paprykę i cukinię drobno pokroić. Sałatę porwać na kawałki - bez zgrubiałych części.

2. Cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Kiedy oliwa zacznie bulgotać, dodać sałatę, a po chwili także pozostałe warzywa, szczyptę soli i peperoncino. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

3. Dodać ryż, dobrze wymieszać go z warzywami i gotować jeszcze 2 minuty.

4. Wlać część bulionu i kiedy ryż zacznie go wchłaniać, dodać jeszcze tyle płynu, by przykryć wszystkie składniki. Gotować od czasu do czasu mieszając.

5. Kiedy ryż wchłonie bulion, zdjąć garnek z kuchenki.

6. Dodać masło, delikatnie wymieszać i podawać z parmezanem.

 

 

 

Przepis z książki Beth Elon "Smakując Toskanię".

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Bona Apetita! Blog kulinarny
Naleśniki po florencku
Index Food
Oryginalne danie, które zachwyci znajomych
Beata Pszczółka
Rozgrzewający i pełen smaku