Grupa
Crespelle alla Fiorentina

Crespelle alla Fiorentina

Składniki:
na 6 naleśników

ciasto
3 jaja
2 szklanki mleka
oliwa z oliwek - kapka
sól
mąka - tyle aby ciasto było właściwej konsystencji


farsz
400 g szpinaku mrożonego w liściach
200 g ricotty
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej

sos
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szkalnka mleka
sól
pieprz biały
gałka muszkatołowa
3 łyżki parmezanu
1
0
Przygotowanie:
 
Robimy ciasto naleśnikowe - mieszamy składniki i odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być dość lejące.
 
Teraz rozmrażamy szpinak w rondlu.
Kiedy się rozmrozi przelewamy go zimną wodą, robimy kulkę i odsączamy.
Siekamy go, znowu robimy kulkę i odsączamy.
 
Mieszamy szpinak z ricottą, parmezanem i doprawiamy do smaku.
 
Sos - w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy trzepaczką.
Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy.
Możemy dodać więcej mleka w zależności od gęstości beszamelu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy parmezan i mieszamy.
 
Naleśniki smażymy albo na maśle klarowanym, albo na oleju rzepakowym.
 
Placki faszerujemi i zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy jeszcze parmezanem.
 
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.
 

Bona Apetita!

 

 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

Crespelle alla Fiorentina
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Gorące sycące danie pełne warzyw i aromatycznego parmezanu.
Jowita Grzeszczyk
Lato z piekarnika
Beata Pszczółka
Doskonałe na mały głód
Beata Pszczółka
Pożywne, sycące, pyszne