Grupa
Pomidorowa bruschetta

Pomidorowa bruschetta

Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
6 włoskich śliwkowych pomidorów obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych
lub
800 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych na małe kawałki
1 duża papryczka peperoncino, drobno pokrojona
1 mały pęczek bazylii, drobno posiekanej
sól
4 grube tosty z włoskiego chleba
ok.1 h
1
0

1. Oliwę rozgrzać. Wcisnąć czosnek. Kiedy zacznie bulgotać, dodać pomidory i papryczkę. Gotować, aż całość zgęstnieje.

2. Dodać bazylię i sól. Zdjąć z ognia.

3. Każdą opieczoną kromkę natrzeć czosnkiem obficie. Na wierzch położyć sos dość grubo. Podawać na ciepło.

 

 

Przepis ten również pochodzi z książki Beth Elon. Ja użyłam dużo więcej czosnku, bo lubię. I całość nabiera wyrazistego smaku. Nie muszę dodawać, że o jakości tej potrawy decyduje przede wszystkim jakość pomidorów. Lepiej więc kupić puszkę włoskich pomidorów niż nasze krajowe zimowe owoce.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Doskonały dodatek do mięs
Jowita Grzeszczyk
Rozmaitości pełne treści
Magdalena Tuła
Ciekawe połączenie makaronu, ryby i melona. Smak godny wypróbowania.
Magdalena Tuła
Wiosenna i zdrowa sałatka - wspaniały dodatek do dania głównego.
WŁOSKIE MEBLE - ITALIASTYLE
Meble włoskie - Biblioteczka Elyot z 3 półkami

Biblioteczka Elyot z 3 półkami

1033.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT
Meble włoskie - Hoker metalowy zewnętrzny Ola

Hoker metalowy zewnętrzny Ola

1392.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT
Meble włoskie - Fotel Apelle ze skóry

Fotel Apelle ze skóry

4744.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT