Grupa
Pesto

Pesto

Składniki:
1 ząbek czosnku
garść orzeszków piniowych
duży pęczek bazylii
50 g tartego parmezanu
sól,
oliwa z oliwek
15 minut
3
0

Przygotowanie:

 

Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, w którym najpierw uciera się na miazgę czosnek i orzeszki piniowe, a następnie dodaje bazylię i oliwę, po czym wszystko razem uciera do gładkości. Na koniec doprawia się solą i dorzuca parmezan.

 

Obecnie najczęściej do przygotowywania pesto używa się blendera, do którego należy wrzucić czosnek, orzeszki, bazylię, sól i oliwę. Ser dodaje się na końcu.

 

Orzeszki piniowe można ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca, ze względu na podobny delikatnie słodkawy smak i nieco niższą cenę.

 

Proporcje można zmieniać, na przykład dodać więcej czosnku lub zmniejszyć ilość sera. Wszystko zależy od tego, jaką chce się osiągnąć intensywność i aromatyczność sosu. We Włoszech każda gospodyni robi go "na oko", według wlasnych proporcji, zgodnie z gustem swojej rodziny.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 3
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Eksplozja smaku
Jowita Grzeszczyk
Rozmaitości pełne treści
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Magdalena Tuła
Smakowita i łatwa przekąska do przegryzania przy lampce wina.