Grupa
Pasta pomidorowa
Mało kalorii.

Pasta pomidorowa

Składniki:
Słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 świeże pomidory
Garść zielonych oliwek
Kilka rodzynek
4-5 łyżek migdałów
Sól, pieprz
15 minut
1
0

Przygotowanie:

Ta pasta to wariacja na temat klasycznego pesto rosso. Ponieważ pomidorowe pesto ma sycylijskie korzenie, więc obecność elementów słodkich jest jak najbardziej na miejscu.

 

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić płynnych środków.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dodać oliwy spod suszonych pomidorów i zmiksować. Niezbyt dokładnie, żeby nie powstała bezkształtna miazga. Drobne kawałeczki poszczególnych składników mile widziane.

 

Tak przygotowana pasta pomidorowa nadaje się do makaronu, ale świetnie też sprawdzi się na kanapki, crostini, jako dodatek do mozzarelli i sałaty. Jest słodko-słona, delikatna, a przy tym pełna rozmaitych aromatów. Pyszności.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Ciekawe połączenie makaronu, ryby i melona. Smak godny wypróbowania.
Bona Apetita! Blog kulinarny
Czerwono i słonecznie
Jowita Grzeszczyk
Rozmaitości pełne treści
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna