Grupa
Pasta bakłażanowa
Mało kalorii.

Pasta bakłażanowa

Składniki:
1 duży bakłażan
Garść orzeszków piniowych (mogą je zastąpić orzechy nerkowca)
Kilka zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, oliwa, aceto balsamico
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Bakłażana przekroić na pół, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 40 minut.

 

Upieczony miąższ bakłażana wydrążyć.

 

Ząbek czosnku obrać ze skórki.

 

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować dość grubo.

Przyprawić do smaku.

Można dorzucić pikantnej papryki, żeby zaostrzyć smak. Można dodać octu winnego lub soku z cytryny, jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowe smaki.

 

Pasta bakłażanowa sprawdzi się z makaronem, pieczonymi warzywami, z mozzarellą czy małymi grzaneczkami crostini.

 

Pycha!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Wiosenna i zdrowa sałatka - wspaniały dodatek do dania głównego.
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi