Grupa
Soczewica z makaronem i pomidorami

Soczewica z makaronem i pomidorami

Składniki:
1 cebula
2-3 plastry boczku
1 natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 kilograma brązowej soczewicy
Drobny makaron
Sól, pieprz, oliwa
1 godzin
4
0

Przygotowanie:

 

Boczek pokroić w kostkę, czosnek, cebulę i natkę pietruszki posiekać.

Wrzucić do garnka, podsmażyć na oliwie.

 

Po kilku minutach dodać pomidory i soczewicę, a także wodę lub gotowy bulion.

 

Kiedy płyn zagotuje się, zmniejszyć ogień i pozostawić garnek około 20-25 minut, aż soczewica zmięknie.

 

Spróbować, doprawić, zwiększyć ogień i wrzucić 2-3 garście makaronu.

 

Danie będzie gotowe, kiedy makaron będzie miękki.

 

Na początku potrawa ma konsystencję zupy, ale wkrótce wchłonie płyn i przy odgrzewaniu będzie już gęsta jak potrawka.

Na smaku absolutnie nie traci, staje się nawet bardziej sycąca.

 

I naprawdę pyszna.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

3.8
liczba głosów: 4
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Ciekawy w smaku sos do ryżu z nutką oliwkowej goryczki.
Magdalena Tuła
Kolejne ciasto na pizzę - proste, szybkie, sprawdzone wielokrotnie.
Magdalena Tuła
Odnalazłam cudowne wiosenne zielone risotto przygotowane z młodymi liśćmi szpinaku. Polecam.
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.