Grupa
Kurczak z salsa verde

Kurczak z salsa verde

Składniki:
1 podudzie kurczaka
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 selera
1 średnia cebula
oliwa z oliwek
kieliszek białego wina wytrawnego
sól, pieprz
1/2 natki pietruszki
3 anchois
5 kaparów
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 godzin
2
0

Przygotowanie:

 

Podudzie umyć, osuszyć.

 

Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę i seler pokroić na plastry. Cebulę w ósemki.

 

Na blaszkę do pieczenia wlać oliwę i pół kieliszka wina, położyć kurczaka, dookoła wsypać warzywa. Wszystko posolić i popieprzyć. 

 

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni. Można przykryć folią, żeby płyny nie wyparowały.

 

W czasie, gdy kurczak z warzywami się piecze, wrzucić do blendera umytą natkę pietruszki, obrany czosnek, kapary, anchois, sok z cytryny i trochę oliwy. Można dodać też sól i pieprz, ale ostrożnie, bo anchois są już słone. Rozdrobnić wszystko na gęsty zielony sos przypominający pesto.

 

Po mniej więcej pół godzinie pieczenia wyjąć kurczaka z piekarnika, posmarować salsa verde, dolać resztę wina i ponownie włożyć do pieczenia, tym razem już bez żadnego przykrycia. Pozostawić jeszcze mniej więcej kwadrans.

 

Danie jest pełne smaków, bardzo proste do przygotowania.

Podana proporcja to porcja na jedną osobę. Jeśli zwiekszy się ilość składników, można przygotować dużą blachę na towarzyskie spotkanie. Takie nakładanie sobie na talerze, co się komu podoba z warzyw, bardzo sprzyja kulinarnej zabawie.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

3
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Wyrafinowane i proste
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Beata Pszczółka
Rozgrzewający i pełen smaku
Jowita Grzeszczyk
Lato z piekarnika