Grupa
Ciasto na pizzę I

Ciasto na pizzę I

Składniki:
400 g mąki
25 g świeżych drożdży
50 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
2,5 godz
1
1

Ten przepis jest prosty, ale potrzeba czasu na wyrośnięcie ciasta. Nieco skomplikowany jest też sam proces pieczenia, ale po kolei.

 

1. Mąkę wymieszać z solą i uformować kopczyk (najlepiej w dużej misce). W kopczyku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone w letniej wodzie (około pół szklanki) drożdże i oliwę. Wyrabiać ciasto dolewając wody aż do uzyskania miękkiej i gładkiej masy.

2. Uformować kulę, posypać ją mąką, przykryć zwilżoną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2,5 godziny.

3. Ciasto podzielić na części i rozwałkować nadając mu kształt blaszki.

4. Nakłuć widelcem i rozprowadzić sos pomidorowy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

5. Nagrzać piekarnik (200 - 2500C) i podpiec przez 20 min.

6. Wyjąć z piekarnika, dodać pozostałe składniki i ponownie umieścić całość w piekarniku na około 10 min.

7. W przypadku pizzy na cienkim spodzie czas pieczenia wynosi 8 - 10 min, a po dodaniu pozostałych składników kolejne 5-6 min.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1

KOMENTARZE:

Autor: Grzegorz
ciasto to podstawa w pizzy, osobiście polecam przepis na pizze lepszą niż z pizzerii:
http://gotujmy.pl/pizza-wg-beaty-lepsza-niz-z-pizzerii,przepisy-kuchnia-wloska-przepis,200025.html

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Bona Apetita! Blog kulinarny
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu, czyli w calzone.
Beata Pszczółka
Subtelny i wyrafinowany
Index Food
Oryginalne danie, które zachwyci znajomych
Beata Pszczółka
Konkretne smaki