Grupa
Polenta z grzybami

Polenta z grzybami

Składniki:
200 g drobnej polenty
Oliwa z oliwek
400 g pieczarek lub grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
150 g sera mascarpone
50 g masła
Sól, pieprz, tymianek
45 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Zagotować półtora litra wody, posolić.

 

Wsypać polentę cienkim strumieniem, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

 

Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aby polenta nie zbiła się w grudki. Po mniej więcej minucie można przestać mieszać i zostawić gotującą się polentę na małym ogniu, aby cały czas lekko bulgotała.

 

Co kilka minut zamieszać całość, dokładnie od dna. Gotowanie powinno trwać nieco ponad pół godziny, do 40 minut.

 

Kiedy gęsta masa sama będzie odchodzić od łyżki, wtedy polenta jest gotowa i można zdjąć ją z ognia.

 

Dodać masło i bardzo dokładnie je wmieszać w polentę. 

 

Grzyby obrać i pokroić w spore kawałki.

 

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić grzyby, usmażyć do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i solidną szczyptę aromatycznego tymianku.

 

Na sam koniec dodać mascarpone i kiedy zacznie się roztapiać, dokładnie rozprowadzić je z grzybami, aby powstał kremowy sos.

 

Na talerz nałożyć polentę, a na nią wyłożyć aromatyczny sos z grzybowo-serowy. W ten sposób płynna część sosu wniknie w polentę.

 

Od razu jeść. Ze smakiem :)

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Odnalazłam cudowne wiosenne zielone risotto przygotowane z młodymi liśćmi szpinaku. Polecam.
Beata Pszczółka
Cudownie różnorodna i obłędnie smaczna
Magdalena Tuła
Pełne aromatycznych warzyw risotto - wizytówka toskańskiej kuchni.
Magdalena Tuła
Jak zwykle przepyszne i niebywale proste danie, uszlachetnia mięso królicze.