Grupa
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
Pół pęczka natki pietruszki
5 suszonych pomidorów
Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
2-3 łyżki sera mascarpone lub gęstej, tłustej śmietany

30 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać rozdrobniony czosnek i pokrojone drobniutko suszone pomidory. Dorzucić nóżki pieczarek pokrojone w plasterki.

 

Po kilku minutach dodać kapelusze pieczarek pokrojone w średniej wielkości kawałki. Kiedy zmiękną, wszystko dobrze doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką.

Dodać mascarpone lub śmietanę, zostawić jeszcze 2-3 minuty na ogniu, po czym zdjąć, obficie posypać drobno pokrojoną pietruszką.

 

Jeść od razu. Dobrze pasuje do polenty z mąki kukurydzianej, farinaty z mąki ciecierzycowej, makaronu o grubej strukturze lub pieczonych ziemniaków.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Takie proste!
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Jowita Grzeszczyk
Eksplozja smaku