Grupa
Dyniowe pesto

Dyniowe pesto

Składniki:
300 g dyni
80 g pestek słonecznika łuskanych
50 g parmezanu
30 g peccorino
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 suszone pomidory z zalewy
pieprz, sól, ostra papryka
15 min+1
20
0

1. Świeżą dynię owinąć folią aluminiową i piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. Wystudzić i zdjąć skórkę. Jeśli mamy dynię mrożoną wystarczy ją obgotować i odcedzić. Również wystudzić.

2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.

3. Sery zetrzeć na tarce drobnej lub zmielić w blenderze.

4. Do pojemnika blendera włożyć dynię, słonecznik, pomidory, pokrojone ząbki czosnku i zmiksować na gładką masę.

5. Dodać ser, przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Krótko wymieszać.

 

W zależności od tego, jaka jest dynia - wodnista czy sucha, słodka czy cierpka w smaku, możemy modyfikować konsystencję i smak dolewając więcej oliwy i/lub soku z cytryny, tak by pesto miało dla naszego podniebienia idealny smak.

 

Przepis ten można również zmodyfikować dodając orzechy włoskie, piniowe, pestki dyni, suszone płatki chili czy liście szałwii. Pesto zyska wtedy nowy smak.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.1
liczba głosów: 20
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Magia smaku
Beata Pszczółka
Jak z toskańskiego lasu
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna