Grupa
Zapiekanka śródziemnomorska

Zapiekanka śródziemnomorska

Składniki:
250 g makaronu typu rurki (np. penne, ziti)
300 g mięsa mielonego
1/2 dużej cukinii
1/2 dużego bakłażana
200 g gorgonzoli (lepsza jest picante)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz, dowolne zioła włoskie
kieliszek białego wina wytrawnego
3 łyżki soku z cytryny
oliwa
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Najpierw przygotować mięso mielone. Wyjąć z opakowania, wrzucić do miski, dodać do niego jajko, kaszę mannę lub bułkę tartą dla zagęszczenia, sól, pieprz, obficie doprawić dowolnymi ziołami, wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.

 

Nastawić wodę na makaron, posolić.

 

Z mięsa zrobić maleńkie kuleczki lub ruloniki, które potem pokroimy na kawałki wielkości mniej więcej 2 centrymetrów.

 

Wrzucić makaron do gotującej się wody, w tym czasie usmażyć kawałeczki mięsa mielonego.

 

Do dużego naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy i połowę kieliszka wina.

Wrzucić makaron ugotowany al dente (nie może być zbyt miękki, bo w piecu jeszcze dojdzie do siebie), usmażone kawałki mięsa, pokrojone w kostkę cukinię i bakłażan. Można zostawić układ warstwo, ale bardziej smakowicie wygląda ta zapiekanka, jeśli składniki przemiesza się ze sobą.

 

Na patelnię wlać wino i sok z cytryny, skórkę cytrynową i gorgonzolę. Rozmieszać, aby ser się rozpuścił i wchłonął pozostałe składniki. Kiedy powstanie kremowy sos, polać nim makaron, mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym.

 

Wstawić do piekarnika na mniej więcej pół godziny, do 40 minut.

Po tym czasie wyjąć i od razu nakładać na talerze. 

 

Smak gwarantowany.

 

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Chrupiące i pachnące
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji
Magdalena Tuła
Pożywne danie główne z makaronem i mięsem drobiowym.
Majka Puchalska
Sycące i bogate w smaku