Grupa
Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Składniki:
200 g ryżu do risotto (np. arborio)
1 opakowanie mieszanki z owoców morza
1 mała cebula
1 gałązka selera naciowego
1 kieliszek białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
½ szklanki soku pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 szklanki bulionu warzywnego
Oliwa, sól, pieprz
Łyżka masła
Kilka gałązek natki pietruszki
45 minut
1
3

Przygotowanie:

 

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i gałązkę selera naciowego. Podsmażyć.

 

Wrzucić ryż, podlać kilkoma łyżkami bulionu. Mieszając, poczekać, aż ryż lekko się zeszkli, a płyn odparuje. Dolać białe wino, zamieszać, odparować.

 

Następnie naprzemiennie dodawać po kilka łyżek bulionu i soku pomidorowego, pilnując, by ryż nie utopił się w płynie, ale też nie był za suchy. Kolejną porcję wlewamy wtedy, kiedy poprzednia zostanie prawie wchłonięta przez ryż. Za każdym razem przykrywamy patelnię pokrywką, aby płyn dostał się do ryżu, a nie na zewnątrz. I pilnujemy małego ognia, aby proces nie był zbyt szybki.

 

Kiedy ryż będzie jeszcze ciut twardy, ale niewiele mu będzie brakować do końca, wrzucamy owoce morza. Mieszamy, przykrywamy, pozwalamy potrawie połączyć smaki. Pod koniec doprawiamy.

 

Po mniej więcej pół godzinie risotto powinno być gotowe. Po zdjęciu z ognia można dodać jeszcze łyżkę masła, po wmieszaniu w ryż doda ono potrawie bardziej kremowej konsystencji.

 

Na talerzu posypać drobno pokrojoną pietruszką.

I smacznego.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1

KOMENTARZE:

Autor: KryvelaQP
Doxycycline Monohydrate 100mg Buy Now cialis Amoxicillin Gaviscon Best Generic Cialis Pharmacy
Autor: Terri
best weight loss supplements
weight loss pills that work
phentermine 37.5 without doctor's prescription
slimming pills
metformin weight loss
Autor: JusttwildXT
Venta De Cialis En Internet cialis Le Cialis En Tunisie Low Price Viagra 100mg

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Kolejne ciasto na pizzę - proste, szybkie, sprawdzone wielokrotnie.
Magdalena Tuła
Sycące danie podawane w czasie uroczystego wielkanocnego obiadu jako danie główne, po rosole z kluseczkami.
Beata Pszczółka
Konkretne smaki
Beata Pszczółka
Subtelny i wyrafinowany
WŁOSKIE MEBLE - ITALIASTYLE
Meble włoskie - FOTEL ALISTAIR BLUSH

FOTEL ALISTAIR BLUSH

3395.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT
Meble włoskie - DREWNIANY KREDENS 3 DRZWIOWY EVERDAY

DREWNIANY KREDENS 3 DRZWIOWY EVERDAY

9400.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT