Grupa
Lazania pełnoziarnista ze szpinakiem

Lazania pełnoziarnista ze szpinakiem

Składniki:
Lazania pełnoziarnista (integralne) bez wstępnego gotowania
Szpinak mrożony (może być rozdrobniony, ale ciekawszy efekt dadzą krojone liście)
1 ząbek czosnku
Kilka plastrów szynki lub cieniutko krojonego boczku
Sól, pieprz, oliwa
Kieliszek białego wina
Ser mozzarella do zapiekania, starty
1 godzin
1
0

Przygotowanie:

 

Czosnek obrać, pokroić drobniutko i wrzucić na patelnie z oliwą na pół minuty.

Potem dorzucić szpinak i razem dusić pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi.

Posolić, popieprzyć, można dodać też ostrej papryki, jeśli ktoś lubi mocniejszy smak.

Nie odparowywać szpinaku, bo lazania będzie potrzebowała płynu.

 

Do naczynia żaroodpornego dodać oliwę i wino. Układać warstwami płaty lazanii, szpinak, szynkę, ser.

I znowu lazania, szpinak, ser.

Szynkę możemy układać od czasu do czasu, ciasto makaronowe, szpinak i ser za każdym razem.

Na górze powinien być ser.

 

Do tej lazanii nie jest dodawany sos beszamelowy, więc aby płaty ciasta nie wyschły podczas pieczenia, należy je dokładnie zakrywać wilgotnym szpinakiem.

 

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40-50 minut.

 

Jemy od razu, bo trudno się oprzeć tej propozycji.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Bona Apetita! Blog kulinarny
Pizza w pierogu
Magdalena Tuła
Jak zwykle przepyszne i niebywale proste danie, uszlachetnia mięso królicze.
Beata Pszczółka
Subtelny i wyrafinowany
Beata Pszczółka
Smak jak z najlepszej włoskiej restauracji