Grupa
Szparagi zapiekane z parmezanem

Szparagi zapiekane z parmezanem

Składniki:
6-7 zielonych szparagów
3 łyżki masła
50 g tartego parmezanu (2-3 duże łyżki)
natka pietruszki (kilka gałązek)
sól, pieprz
25 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Szparagi obrać, jeśli są grube i zdrewniałe. Zazwyczaj jednak w przypadku szparagów zielonych wystarczy odciać lub odłamać zdrewniałe końcówki.

 

Na 2-3 minuty wrzucić do wrzątku, podgotować.

 

2 łyżki masła wymieszać z posiekaną drobno natką pietruszki, solą i pieprzem.

 

Pozostała częścią masła wysmarować formę do zapiekania.

 

QWyjęte z wody i odsączone szparagi ułożyć w naczyniu, rozrzucić lub rozsmarować na nich mieszankę masła, natki i przypraw.

 

Posypać obficie parmezanem. Nie oszczędzać, bo parmezan nadaje potrawie lekko pikantny smak.

 

Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż parmezan lekko się zarumieni. To Zaledwie kilka minut.

 

Danie jest gotowe do jedzenia, najlepsze jest na ciepło.

Jest wyrafinowane, a takie proste do przygotowania. 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Pokaż kotku, co masz w środku
Beata Pszczółka
Treściwe maleństwa
Romana Bielecka-Krupa
Pełna smaku
Beata Pszczółka
Włoska klasyka