Grupa
Słoneczny kurczak

Słoneczny kurczak

Składniki:
Udko lub podudzie kurczaka
1 średnia cytryna
1 nieduża marchewka
1 nieduża pietruszka
1 nieduża cebula
Kawałek selera
Oliwa, sól, pieprz, papryka mielona
50 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Kurczaka umyć, obsypać solą, pieprzem, papryką, ewentualnie także innymi przyprawami.

 

Odstawić na pół godziny, do godziny, żeby przyprawy wniknęły głębiej.

 

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, seler w plasterki, cebulę w plasterki lub ósemki.

 

Połowę dobrze umytej cytryny pokroić w plasterki, z drugiej połowy wycisnąć sok.

 

Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek i sok z połówki cytryny.

 

Włożyć kurczaka, obsypać warzywami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.

 

Zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut.

 

Danie można podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Smakuje delikatnie i lekko, czuć dyskretną kwaskowość cytryny, ale pozostałe warzywa równoważą smaki.

 

Danie w sam raz na ciepły, słoneczny, letni dzień.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pełne aromatycznych warzyw risotto - wizytówka toskańskiej kuchni.
Bona Apetita! Blog kulinarny
Z oliwkami i mozzarellą
Index Food
Pełnia smaku i aromatu
Bona Apetita! Blog kulinarny
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu, czyli w calzone.