Grupa
Farinata

Farinata

Składniki:
150 mąki z ciecierzycy (farina di ceci)
300 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, rozmaryn (najlepiej mielony)
1 godzin
2
0

Przygotowanie:

 

Mąką wsypać do miski, dodać wodę i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

 

Odstawić na co najmniej godzinę. W niektórych przepisach jest mowa nawet o 10 godzinach, podczas których masa gęstnieje, ale to nie jest konieczne, bo nawet rzadsza i tak się dobrze upiecze.

 

Kiedy masa odpocznie, zdjąć z jej powierzchni ewentualne bąbelki, grudki, które wypłynęły. Dodać oliwę, sól, pieprz i rozmaryn. Wymieszać.

 

Naczynie żaroodporne natłuścić, wylać masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez mniej więcej 30 minut. Na koniec można włączyć funkcję grill, aby lekko zapiec górę.

 

Kiedy przestygnie, wyjąć i pokroić na dowolne kawałki.

Można jeść jako samodzielną przekąskę, na przykład z mieszanką sałat. Albo potraktować jak polentę i serwować z gorącymi sosami.

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszny chlebek na ciepło jako dodatek do dań lub samodzielna przekąska.
Jowita Grzeszczyk
Rozmaitości pełne treści
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Magdalena Tuła
Puszyste parmezanowe kluseczki, które dodają smaku świątecznemu posiłkowi