Grupa
Likier cytrynowy limoncello

Likier cytrynowy limoncello

Składniki:
500 ml spirytusu
400 g cukru
1 cytryna - sok
6 cytryn - skórka
16 listków drzewa cytrynowego
ok. 30 d
1
0

1. Skórki cytryn i listki drzewa cytrynowego zalać spirytusem, umieścić w hermetycznie zamykanym szklanym naczyniu i odstawić w ciemne miejsce na 15 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem.

2. Po 15 dniach dodać 500 ml wody z sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze wymieszać i pozostawić na 24 godziny. Przefiltrować i rozlać do butelek.

3. Likier jest gotowy do spożycia po 30 dniach. 

 

Podaje się go schłodzonego po posiłku. 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Magdalena Tuła
Kolejne proste i dobre ciasto. Do przygotowania dla niespodziewanych gości.
Beata Pszczółka
Włoski aromat