Grupa
Jajko na szpinaku

Jajko na szpinaku

Składniki:
1 nieduża ciabatta
1 jajko
trochę szpinaku (garść świeżego, 2-3 łyżki mrożonego)
1 łyżeczka pesto rosso
1 łyżka octu
sól, pieprz
15 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Szpinak świeży drobno posiekać i wrzucić na patelnię z  odrobiną masła. Szpinak mrożony wrzucić na patelnię; kiedy większość wody odparuje, dodać łyżkę masła. Posolić, popieprzyć, można dodać trochę czosnku.

 

Jajko wybić ostrożnie do miseczki, uważając, by nie naruszyć żółtka. Kiedy woda zagotuje się, dodać do niej łyżkę octu i delikatnie wlać jajko do wody, częściowo zanurzając miseczkę i przechylając ją tak, by jajko samo wypłynęło. Nie robić z tego z wysokości, bo żółtko się rozleje! Widelcem lub łyżką zagarniać białko tak, aby tworzyło jedną całość.

 

Po 2-3 minutach wyjąć jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. 

 

Ciabattę przekroić na pół. Położyć jedną część miąższem do góry.

Na to wyłożyć szpinak, a na nim jak na pierzynce ułożyć ostrożnie jajko.

 

Na wierzch odrobina czerwnego pesto, dla zaostrzenia koloru i wzbogacenia smaku.

 

Jeść od razu.
Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Niespodzianka pełna smaku
Jowita Grzeszczyk
Zdrowa i świeża
Beata Pszczółka
Wyrazista i elegancka w smaku
Beata Pszczółka
Prosta i wyrafinowana przekąska