Grupa
Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Składniki:
1 średni bakłażan
½ puszki pomidorów krojonych
3 duże lub 6 mniejszych plastrów mozzarelli do zapiekania
3 duże plastry szynki gotowanej
Sól, pieprz, oliwa
45 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Bakłażana umyć, pozbawić końcówek i pokroić wzdłuż na plastry. Po odjęciu części zewnętrznych (zaokrąglonych) powinny zostać 3-4 plastry. Ponieważ bakłażan nie będzie smażony, tylko zapiekany, nie trzeba go wcześniej solić i pozbawiać nadmiaru wody.

 

Do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wlewamy odrobinę oliwy na spód.

Następnie układamy warstwami naprzemiennie: plaster bakłażana, plaster szynki, plaster sera. Na wierzchu powinien znaleźć się ser.

 

Pomidory mieszamy z łyżką oliwy i dodajemy do bakłażana. Można nakładać po odrobinie pomiędzy warstwy, najlepiej na bakłażana. Można też gotową przekładankę otulić pomidorowym sosem, pozwalają,, by jego nadmiar spłynąć swobodnie na dno naczynia. W czasie pieczenia będzie on nawilżał potrawę, doda mu soczystości i słodyczy.

 

Przekąska najlepsza jest na ciepło, nie odkładajmy więc zbyt długo jedzenia.

Zresztą trudno będzie się oprzeć smakowitym zapachom.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Smakowity drobiazg
Romana Bielecka-Krupa
Pełna smaku
Jolanta Pasek
Frittata z cukinią i mozarellą
Beata Pszczółka
Włoska klasyka