Grupa
Sałatka śródziemnomorska
Mało kalorii.

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:
Mieszanka zielonych sałat
Kilka pomidorków koktajlowych
Garść zielonych oliwek bez pestek
Ser pecorino
Oliwa, sól, pieprz, cytryna
10 minut
2
0

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku.

 

Pomidorki przeciąć na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości pomidorków.

 

Oliwki można przekroić na pół lub pokroić na plasterki.

 

Ser pecorino pokroić w wiórki, doskonale nadaje się do tego zwykła obieraczka do warzyw.

 

Oliwę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

 

Na sałacie ułożyć pomidorki, oliwki i wiórki sera. Można też dorzucić marynowane karczochy, jeśli akurat mamy. Będą tu pasowały, choć nie są niezbędne.

 

Całość polać doprawioną oliwą.

 

Jeść bez zwlekania, aby sałata zachowała jędrność.

 

Taka sałatka nadaje się do jedzenia bez żadnego towarzystwa, ale pasuje też świetnie jako dodatek do wielu dań, np. lekkich ryb czy drobiu.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Niespodzianka pełna smaku
Magdalena Tuła
Bardzo szybka i zaskakująco smaczna sałatka do przygotowania tuż przed podaniem na stół.
Romana Bielecka-Krupa
Pełna smaku
Radosław Mielecki
Zaskakujący smak
WŁOSKIE MEBLE - ITALIASTYLE
Meble włoskie - 6-szufladowa komoda New Star

6-szufladowa komoda New Star

6262.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT
Meble włoskie - Stół Baron 110x70

Stół Baron 110x70

3672.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT
Meble włoskie - Designerski hoker kuchenny Echo

Designerski hoker kuchenny Echo

958.00 PLN
ZOBACZ PRODUKT