Grupa
Crostata gruszkowo - jabłkowa

Crostata gruszkowo - jabłkowa

Składniki:
1,5 szkl. mąki
opakowanie drożdży w proszku
0,5 szkl. cukru
200 g masła

2 twarde jabłka
2 duże dojrzałe, ale twarde gruszki
3 łyżki cukru
1 godz.
1
0

1. Drożdże wymieszać z mąką i cukrem. Dodać miękkie masło, wyrobić jak ciasto kruche. Uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

2. Owoce obrać i pokroić w małą kostkę.

3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.

4. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 20 cm (jak będzie większe to też nic się nie stanie, będzie cieńsze, ale równie smaczne). Podpiec 10 min. w nagrzanym piekarniku.

5. Wyłożyć owoce i posypać po wierzchu cukrem.

6. Piec około 30 min. - cukier powinien się lekko skarmelizować.

 

 

Przepis pochodzi z książki Beth Elon, ale został zmodyfikowany przeze mnie, głównie jeśli chodzi o ilość cukru - oryginalne jest zdecydowanie za słodkie. Troszkę inne są też proporcje mąki i masła. Ale "duch" pozostał ten sam.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Romana Bielecka-Krupa
Włoskie faworki
Beata Pszczółka
Pod mleczną pianką
Magdalena Tuła
Mocny alkohol o silnym aromacie mięty, przydatny w czasie długiego biesiadowania przy obficie zastawionym stole.
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.