Grupa
Caffe affogato

Caffe affogato

Składniki:
1 filiżanka kawy espresso
1 gałka lodów waniliowych
1 łyżeczka ulubionego likieru lub syropu smakowego - nieobowiązkowo
10 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Przygotowanie tej kawy jest bardzo proste i szybkie, a jej smak przywodzi na myśl wakacje na Sycylii lub odpoczynek po spacerze w rzymskim słońcu. Słodycz lodów i goryczka kawy łączą się ze sobą idealnie, tak samo jak pięknie harmonizują ze sobą gorąc płynu i chłód lodów. Tego po prostu trzeba spróbować.

 

Do małej filiżanki wkładamy gałkę lodów waniliowych. 

 

Jeśłi mamy ochotę na jakieś inne dodatki, wlewamy je na gałkę lodów. Nie należy przesadzać, bo lody i kawa same z siebie tworzą doskonały zestaw. 

 

Na koniec wolno wlewamy kawę - najlepiej by spływała po lodach, wtedy od razy część lodów zmieni się w cudowną, puszystą piankę. 

 

Trudno powiedzieć, czy tę kawę się je  czy pije, ale to tak naprawdę nie ma większego znaczenia. Ważne, że błyskawicznie znikają.

 

Pycha!

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Zniewalająca słodycz
Magdalena Tuła
Tradycyjny deser na czas wysypu malin
Marta Kucharska
Śliczne i pyszne
Beata Pszczółka
Toskański przysmak nie tylko na święta