Grupa
Crostata z jeżynami - przepis rodem z Toskanii

Crostata z jeżynami - przepis rodem z Toskanii

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3 jajka (a raczej dwa białka i jedno całe jajko)
10 łyżek cukru
starta skórka z jednej cytryny
1/2 szklanki wina czerwonego
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki dżemu z jeżyn (ale może być też ze śliwkowym, pigwowym, morelowym ect.)



1,5 godz
1
0

Jest to ciasto zwarte w konsystencji i raczej kruche. Jest w smaku bardzo dobre i koniecznie trzeba do niego użyć dużo dżemu - te dwie szklanki - na pewno.

 

1. Na stolnicy wysiać mąkę, zrobić kopiec, a w kopcu dołek. Do dołka wbić jajka, dodać cukier. Zagniatać palcami albo widelcem.

2. Dodać kawałki masła, skórkę cytrynową, wino i sól. Dobrze wymieszać i uformować z ciasta kulę. Zostawić pod ściereczką na godzinę.

3. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180oC.

4. Ciasto podzielić - 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blachę.

5. Rozsmarować na nim dżem, po czym rozwałkować resztę ciasta, pociąć w paski szerokości centymetra i ułożyć na dżemie w kratkę.

6. Piec pół godziny. Ciasto będzie wyglądało smakowicie.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Tradycyjny deser na czas wysypu malin
Magdalena Tuła
Jeśli uda się zdobyć kilka liści cytrynowych - koniecznie trzeba je przeznaczyć na limoncello.
Magdalena Tuła
Mocny alkohol o silnym aromacie mięty, przydatny w czasie długiego biesiadowania przy obficie zastawionym stole.
Beata Pszczółka
Rozkosznie słodka