Grupa
Cannoli siciliani

Cannoli siciliani

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
120 g masła
3 jajka
1/2 szklanki wina (marsala, porto)
olej do smażenia

Nadzienie:
1 szklanka sera ricotta
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżek startej czekolady deserowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
½ łyżeczki cynamonu
1 godzin
15
0

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce, następnie dodać masło i posiekać je z sypkimi składnikami.

2 jajka wymieszać z winem, lekko spienić trzepaczką, dodać do masy.

Zagnieść ciasto, dokładnie je wyrobić.

Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do lodówki.

 

Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,3 cm.

Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 8 cm. Każde kółko nawinąć na metalową rurkę do cannoli tak, aby brzegi na siebie zaszły i się skleiły, miejsce sklejenia posmarować rozmąconym jajkiem.

 

Smażyć w głębokim oleju wraz z metalową rurką.

 

Wyjmować, gdy będą usmażone na złoty kolor.

Układać na papierowym ręczniku do odsączeniu.

Metalowe  rurki wyjmować, gdy ciastka ostygną.

 

Ser ricotta zmiksować na gładką masę z cukrem pudrem, cynamonem i skórką z cytryny.

Kremówkę ubić w oddzielnej misce, po czym dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Wsypać czekoladę i raz jeszcze zamieszać.

Rurki z ciasta napełniać przy pomocy szprycy z obu stron.

 

Gotowe cannoli można posypać po wierzchu obficie cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.4
liczba głosów: 15
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Toskański przysmak nie tylko na święta
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo
Romana Bielecka-Krupa
Włoskie faworki
Magdalena Tuła
Niekłopotliwy sernik zarówno na ciepło, jak i na zimno