Grupa
Ciasto na pizzę II

Ciasto na pizzę II

Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 łyżki soli
1/3 kostki drożdży
1 łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki ciepłej wody
0,5 godz
4
0

Wypróbowany i rewelacyjny przepis na ciasto na pizzę. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest na prawdę świetny. Warto spróbować.

 

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej masy, wymieszać z wodą, odstawić na 10 min. pod przykryciem.

2. Dodać sól, stopniowo mąkę i zagniatać. Pod koniec wlać olej.

3. Uformować kulę z ciasta, przysypać mąką i odstawić w cieple do wyrośnięcia.

4. Podrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na kształt blaszki.

5. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym do temperatury 1800C piekarniku.

6. Nałożyć dowolny farsz i piec około 15 - 20 min. w temperaturze do 2000C.

 

Takie podpieczone ciasto można również zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie, co pozwala oszczędzić czas. Można również przygotować je wcześniej (przed planowanym użyciem) i podpieczone przechować nawet 24 godziny, a później tylko obłożyć przygotowanym nadzieniem i do końca upiec. Możliwości jest wiele.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.8
liczba głosów: 4
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Czas na pizzę. Oto przepis na ciasto nr 1. Będzie więcej.
Magdalena Tuła
Może ta nazwa PASZTET nie do końca jest adekwatna, ale potrawa wyśmienita, koniecznie trzeba jej spróbować.
Magdalena Tuła
Pełne aromatycznych warzyw risotto - wizytówka toskańskiej kuchni.
Jowita Grzeszczyk
Zaskakujący smak