Grupa
Farro z grzybami

Farro z grzybami

Składniki:
garść suszonych grzybów
1 szklanka farro (lub orkiszu)
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, suszony tymianek
2 łyżki mascarpone
1 godzin
1
0

Przygotowanie:

 

Namoczone wcześniej grzyby ugotować w nieco ponad pół litra wody.

Następnie odsączyć je, zachowując wodę z gotowania.

 

Grzyby pokroić dość grubo.

 

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek.

 

Dodać ugotowane i pokrojone grzyby, dorzucić roztarty w dłoniach tymianek, przemieszać, pozostawić na patelni 3-4 minuty.

 

Następnie dodać surowy orkisz.

 

Dalej gotuje się to danie tak jak risotto, należy je systematycznie podlewać wywarem grzybowym i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem, aby płyn nie wyparował, a dał się wchłonąć ziarnom orkiszu.

 

Sprawdzać systematycznie, czy nie trzeba zamieszać lub uzupełnić płynu.

 

Po mniej więcej 30-40 minutach farro będzie już pękate, miękkie i doskonale aromatyczne.

 

Dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać, aby ser połączył się z potrawą, zdjąć z ognia i jeść.

 

Danie jest sycące, aromatyczne, smaczne, a przy tym prezentuje się naprawdę oryginalnie.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Jak wspomnienie z wakacji
Bona Apetita! Blog kulinarny
Naleśniki po florencku
Beata Pszczółka
Sycące i pachnące lasem
Beata Pszczółka
Południowy charakter